Σε τρία “κύματα” ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην θαλάσσια περιοχή της Κάσου και της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στη 1.50 τα ξημερώματα της Τετάρτης (14.05.2025), σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη, Κάσο και Κάρπαθο με μεγάλο εστιακό βάθος αναστατώνοντας τους κατοίκους.

Το εστιακό βάθος ήταν στα 64 χλμ. και ο σεισμός εκδηλώθηκε 20 χλμ. νότια της Κάσου, μεταξύ Κάσου και Καρπάθου.

Μάλιστα, ήχησε το 112 το οποίο έδινε προειδοποίηση για τσουνάμι, και το οποίο καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Δείτε την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης Τσουνάμι:

Ο σεισμός έφερε αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών του νότιου Αιγαίου και στην ανατολική Κρήτη, όπου και έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Μπορεί το επίκεντρο να είχε μεγάλη απόσταση από το Ηράκλειο, ο σεισμός έδωσε την εντύπωση τριών αυξομοιουμένων «κυμάτων» και αίσθηση διάρκειας τουλάχιστον 15 δευτερολέπτων.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε περιοχές της Αττικής και στα παράλια της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και για ζημιές με τους σεισμολόγους να είναι καθησυχαστικοί παρά το γεγονός ότι η δόνηση ήταν ισχυρή. Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτυπώνεται και από το σεισμογράφο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε: «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μεγάλης δόνησης είναι ότι το εστιακό βάθος είναι τα 60 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι η κίνηση έφτασε απομειωμένη στην Κάσο και στην Κάρπαθο και πολύ περισσότερο στην Κρήτη, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα και με τις πρώτες περιγραφές των κατοίκων, να μην έχουμε κάποιες σημαντικές επιπτώσεις, χωρίς βεβαίως να έχουμε πλήρη εικόνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε αυτό το βάθος οι σεισμοί γίνονται εφάπαξ, δηλαδή γίνονται μία και έξω. Δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία, ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή αυτοί οι σεισμοί εκδηλώνονται κατά μόνας».

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως πρόκειται για σεισμό που «έγινε ουσιαστικά πάνω στο ελληνικό τόξο, δηλαδή εκεί που συγκρούεται η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα». Η δόνηση έγινε αισθητή στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και γενικότερα σε όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανή σύνδεση με άλλους πρόσφατους σεισμούς, ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση ούτε με τους σεισμούς που έχουμε στη Σαντορίνη – είναι τελείως διαφορετικό το γεωτεκτονικό πλαίσιο – και βεβαίως δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση με τον σεισμό που είχαμε στην Τουρκία. Είναι τελείως διαφορετικό το γεωδυναμικό πλαίσιο. Είμαστε ακριβώς πάνω στο ελληνικό τόξο, ενώ οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον, στο ηφαιστειακό τόξο, και οι σεισμοί στην Τουρκία είναι κατά μήκος του ρήγματος της Ανατολίας, συνεπώς δεν υπάρχει καμία απολύτως σύνδεση».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com